Musik 2016 del 4

2016-12-29 - 10:40:00
Childish Gambino - "Awaken, My Love!"
 
När tv-serien Atlanta släpptes så kändes det som att Childish Gambino var över och jag fick helt enkelt nöja mig med de två album han hade släppt. Sen, från ingenstans, släpptes "Awaken, My Love!" som en jävla bomb. Det är fortfarande Gambino men lite som Rihanna, antagligen det albumet han egentligen velat göra från första början. Alla one-liners från de första två albumena saknas och han showcasar hans fantastiska sångröst mer än någonsin. Hans senaste uppträdande hos Jimmy Fallon visar hans otroliga range i sångröst och vilken performer han egentligen är. Jag antar att 80% av hans fans sitter hemma och gråter över att de inte får höra raps som "white hood, white hood, oh kkk" igen men denna platta är så mycket mer än corny one-liners. Det är hans masterpiece och jag hoppas att det betyder att funk och soul är på väg tillbaka. 
 
Bästa Låtar: Me and Your Mama, Terrified, Redbone & Riot
 
Kevin Abstract - American Boyfriend: A Suburban Love Story
 
Abstract är vad Ocean är fast för de födda sent 90-tal samt 00-tal. Som en 27-årig så kan jag inte riktigt relatera till texterna men om jag känner mig nostalgisk så kan jag ändå känna känslorna i dom. Född '96 och skriver alla sina egna låtar och co-producerar dom. Så mycket talang för att vara så ung och hans framtid ser väldigt ljus ut. Jag ser fram emot att se han live i mars och vara med i början på hans resa. 
 
Bästa Låtar: Seventeen, Miserable America, Kin & June 29th
 
Kaytranada - 99.9%
 
Har alltid haft svårt för DJ's som gör musik då jag anser att allt låter likadant. Men jag tror jag har varit fast i typ Calvin Harris tänket. Så min kompis rekomenderade Kaytranada en dag som jag blev helt kär i. Det är samma underton, samma sorts sound på varje låt, men istället för att vara irriterande känns det förvånansvärt nice. Som ett never-ending beach party typ. 
Sen har han även de bästa gästartisterna på sina låtar, dvs alla mina favoritartister. Jag såg han "live" på Way Out West och även fast det på riktigt bara var han som stod det och snurrade sina plattor så kändes det så jävla party. 
 
Bästa Låtar: Together (feat. AlunaGeorge), You're the One (feat. Syd), Weight Off (feat Badbadnotgood) & Got it Good (feat. Craig David)
 
 
Hidden Figures: The Album
 
En film som inte ens har släppts än har släppt sitt soundtrack och vem fan bryr sig? Jo, när Pharrell Williams har producerat albumet så bryr man sig. När det är talanger som Janelle Monáe och Alicia Keys som medverkar så bryr man sig. Jag saknar fortfarande N.E.R.D. varje dag men det här albumet kändes lite som ett placebo. Det påminer om deras dansvänliga låtar samt deras känslosamma ballader. Tack Pharrell, jag älskar det men var fan är N.E.R.D.?
 
Bästa Låtar: Jalapeño, Crave, Able, Surrender, Runnin' & Crystal Clear
 
 
 
Värd att nämna....
Britney Spears - Glory
 
Jag har alltid varit ett stort Britney fan och alltid hoppats att hon en dag kanske blir den där tjejen som uppträdde "I'm A Slave 4 U" utan att missa ett enda steg medan hon balanserar en orm över axlarna. Med Glory kommer hon jävligt nära. Hennes uppträdanden har varit mycket bättre, musiken är bättre och hon ser mer självsäker ut än någonsin. Albumet släpptes medan jag var i Sverige så det blev lite av mitt sommar party album. Det finns några riktigt bra låtar på albumet, men dessvärre är det samma som vanligt och man blir trött på dom efter femte gången. Men jag tror det bara kan bli bättre from now on.
 
Bästa Låtar: If I'm Dancing, Private Show, Invitation & Love Me Down
 
 
 
Tack 2016 för det bästa musik året på jävligt länge <3
 

Musik 2016 del 3

2016-12-27 - 10:30:00
Michael Kiwanuka - Love & Hate
 
Jag är fullständigt galen och kär i hans första platta, "Home Again", och ser det som en klassiker, även fast den kom ut under 2010-talet. All hans musik känns som en mörk bar under en obestämd tid där man sitter och njuter med ett glas vin i handen. Love & Hate känns mer livad än hans första album även fast texterna är tidvis lika mörka. Hans unika röst är fantastisk över den känslosamma musiken.
Man blir lite irriterad att det endast är 10 låtar men när man lyssnat igenom allt så känns det helt okej ändå och den hamnar på repeat resten av kvällen. Smart, romantisk och magisk. Ett album för alla förutom de ytliga. 
 
Bästa Låtar: One More Night, Black Man in a White World, Cold Little Heart & I'll Never Love
 
Tove Lo - Lady Wood
 
Okej okej, jag vet att jag sa att det kändes super viktigt att se Lemonade samtidigt som man hörde musiken, tyvärr gjorde jag inte samma för Tove Lo. Jag tror, i min åsikt, att hennes visuella inte matchar mitt och även fast jag har sett delar av hennes videor så föredrar jag att skapa mina egna visuella delar. Med det sagt, detta album är så sjukt mycket bättre och mer organiserat än hennes första. Det är känslosamt, dramatiskt och fantastiskt. Även fast jag är sjukt trött på "Cool Girl" vid det här laget så finns det 11 andra låtar som väger upp den. 
 
Bästa Låtar: Lady Wood, True Disaster, Vibes & WTF Love Is
 
Frank Ocean - Blond
 
En stor applåd till Frank som äntligen släppte ett album och gjorde det 100% värt väntan. Jag har två favorit album från 2016, och Blond är en av dem. 
Jag hade precis hälsat på min kusin och hennes familj i Linköping och var överlycklig över hur lycklig hon var och hur söt min systerson är. Då såg jag att Blond hade släppts, så hela 2 timmar och 45 minuter turen hem lyssnade jag igenom albumet två gånger. Det var det perfekta tillfället att höra albumet för första gången. Svårt att förklara men jag relaterar musik så sjukt mycket till upplevelser. När jag hörde "Self Control" första gången fick jag sätta på mig solbrillorna då jag började gråta. Så sjukt vacker låt, som jag fick uppleva resandes mot solnedgången. 
 
Bästa Låtar: Self Control, Skyline To, Nikes, Solo & Pink + White
 
Kid Cudi - Passion, Pain & Demon Slayin'
 
Och min andra favorit platta från 2016, som släpptes typ en dag innan min födelsedag som den bästa presenten ever. Cudi checkade in på ett behandlingscenter för sin depression och självmordstankar runt mitten av 2016 för att sedan checka ut en ny man. Som en person som lider av depression själv så är det här albumet som ett skott rakt in i hjärtat. Alla texter, basen, melodierna känns så bekanta på något sätt. Det är nog inte ett album för alla men jag connectade under min första omgång. Hans djupa röst med de djupa baserna samt melodier som påminer om domedagen är så sjukt vackert på ett väldigt obekvämt sätt. Jag älskar det här albumet och det har endast funnits i mitt liv i typ 10 dagar. 
 
Bästa Låtar: Releaser, Swim in the Light, Rose Golden, Flight at First Sight & Cosmic Warrior (men egentligen typ alla)
 
Tinashe - Nightride
 
Tinashe har alltid varit helt okej, men endast det. Sen började jag spana in hennes instagram samt uppträdanden och upptäckte att hon är egentligen amazing och väldigt underskattad. Hon har hela paketet, som egentligen inte krävs längre men hon har det, rösten, the moves och framförallt musiken, vilket hon bevisar med Nightride. Jag hade inte så höga förväntningar då jag inte älskade hennes första låtar. Men Nightride är något helt annat, helt annat än vad jag förväntade, på bästa sätt. Plattan är så sjukt chill och perfekt när du kommer hem med din partner vid 12 snåret och tänder lite ljus och... you know what I mean.
 
Bästa Låtar: Company, C'est La Vie, Sacrifices & Soul Glitch

Musik 2016 del 2

2016-12-23 - 18:07:45
Beyoncé - Lemonade
 
Okay ladies now let's get in formation.... Lemonade definerade 2016. Jag vägrade att lyssna på albumet utan att ha sett filmen som hörde till först och herregud vad glad jag är att jag väntade. Att få det visuella med musiken har alltid varit viktigt för mig och filmen gav mig en helt annan känsla än vad jag någonsin kunde ha trott. Så mycket starka känslor i filmen som gjorde musiken så mycket bättre. Vem grät inte under "Sandcastles" när man hör smärtan i hennes röst och ser hur hon och Jay Z kämpar på?
Sen hade jag även turen att för första gången se Beyoncé live och det var helt otroligt. Bästa entertainern in the game. 
 
Bästa låtar: Formation, Pray You Catch Me, Freedom och Sorry
 
Schoolboy Q - Blank Face LP
 
Hade aldrig lyssnat på Schoolboy innan detta album då jag inte hade fastnat för någon av hans tidigare låtar. Så när jag väl lyssnade på Blank Face så hade jag inga förväntningar, eller jo, att jag inte skulle gilla den. Men oj vad fel jag hade, varenda låt fastnade hos mig på något sätt och jag var helt trollbunden i flera veckor efter. Blank Face var på riktigt det enda jag lyssnade på i 2 veckor. Sen kom han till Toronto och sålde slut på några timmar så tyvärr fick jag aldrig uppleva albumet live.
 
Bästa låtar: Big Body, THat Part, WHateva U Want och Ride Out
 
Kanye West - The Life of Pablo
 
Åh Kanye, vilket år. Yeezus är fortfarande min favorit och kommer nog alltid vara. Men The Life of Pablo var så messy att det blev bra, till slut. Jag menar, han ändrade låtar även EFTER albumet hade släppts. Men Kanye är Kanye och jag funderade om detta album verkligen förtjänade att vara på min lista, men när jag såg över låtlistan igen så insåg jag att jo, det var ett bra album ändå. Sedan tänkte jag tillbaka på när jag såg han live i Toronto och på riktigt grät när han spelade låtar från Yeezus och insåg att, wtf det är Kanye, han borde vara på varje lista. Kolla videon till Fade, en av de bästa videorna i år. 
 
Bästa låtar: Ultralight Beam, Fade, Feedback, Freestyle 4 och FML
 
Rihanna - Anti
 
Bästa Rihanna albumet någonsin. Tro mig jag älskade Unapologetic, men det är något unikt och fint när man verkligen hör när en artist äntligen får göra det albumet de vill göra. Det är så långt ifrån radio vänligt man kan komma vilket är precis var Rihanna bör vara. Man märker att hon vill inte göra fler "S&M" eller "Where Have You Been", det är denna musik hon verkligen vill göra. Det märks på hennes röst, hennes passion och hennes uppträdanden. Detta album är redan en klassiker för mig och det har inte ens gått ett år. 
 
Bästa Låtar: Higher, Love on the Brain, Sex With Me och Yeah, I Said It
 
NxWorries - Yes Lawd!
 
Anderson .Paak back at it again with them hits. Jag hörde deras typ enda och "största" låt första gången i år, Suede, och blev kär men samtidigt sur att de bara hade en EP. Sedan blev Anderson så stor så jag antog att NxWorries aldrig skulle komma tillbaka. Men till min lycka släppte de ett surprise album med hela 19 låtar! Det känns som hans frihets projekt där han kunde tänja på gränserna och experimentera med texterna. Den är 110% värd att lyssa på minst 5 gånger om. 
 
Bästa Låtar: Get Bigger, Suede, Lyk Dis, Livvin & Wngs
 

Musik 2016

2016-12-17 - 00:52:00
2016 var ett relativt dåligt år när det gäller politik, kriser och draman. MEN det bästa med 2016 var musiken. Det är nog ett av de bästa åren för musik på jävligt länge. Så i hela FYRA (ja, för det var så sjukt många!) inlägg kommer jag täcka mina favorit album för 2016.
 
Kings of Leon - Walls 
 
Har alltid älskat Kings of Leon och är överlycklig att få se dem live nästa år. Även fast jag älskar dem så mycket så var jag inte så insatt i att de skulle släppa ett nytt album, det liksom ploppade upp en dag på Spotify och förgyllade min dag. Tänkte först att 10 låtar skulle vara på tok för lite, men när jag lyssnade igenom och det avslutades så fint med titelspåret "WALLS" så kände jag mig sjukt nöjd.
 
Bästa låtar: Over, Reverend & Muchacho
 
Corinne Bailey Rae - The Heart Speaks In Whispers
 
En av de mest underskattade artister och album detta år. Lyssnade igenom albumet på väg till skolan en dag... och sedan hela vägen hem. Precis som album omslaget så påminer musiken om en färgglad dröm. Hennes röst är fantastisk och stark utan att vara överväldigande. Alla tre av hennes album är fantastiska och jag är sjukt glad att jag upptäckte henne i år.
Perfekt att lyssna på en chill kväll med en vän/partner. 
 
Bästa låtar: Green Aphrodisiac & Hey, I Won't Break Your Heart
 
Solange - A Seat at the Table
 
21 låtar (därav några interludes) av magi. Beyoncés lilla syster har nog gjort ett bättre album än Beyoncé har någonsin kunnat. Som en uppenbarligen vit kvinna förstår jag nog inte riktigt hur viktig denna platta är för svarta kvinnor med låtar som "Don't Touch My Hair" och the interlude "Tina Taught Me" men det känns lika starkt ändå. Jag är överlycklig att hon gick ifrån de typiska "danslåtarna" från hennes första album och bestämde sig för att skicka ett budskap istället, vilket hon gör sjukt bra. De fantastiska videorna till låtarna är en extra bonus. 
 
Bästa låtar: Cranes in the Sky, F.U.B.U. & Rise
 
Badbadnotgood - IV
 
Som en älskare av jazz, så blev jag helt kär i Badbadnotgood när jag först hörde dom. Från Toronto (inte varför de är så bra dock) och har jobbat med hur många artister som helst vid det här laget, bland annat en av mina favorit rappare Ghostface Killah. De spelar i princip alla instrument och drar in artister som kan sjunga och rappa över deras fantastiska instrumentals. Om man gillar chill musik och gillar att bara höra andra instrument, lyssna på Badbadnotgood. 
 
Bästa låtar: Time Moves Slow, Speaking Gently & In Your Eyes
 
Anderson .Paak - Malibu
 
Tack Buddha att Anderson .Paak kom in i mitt liv detta år!! En fantastisk musikant, sångare, rappare och framförallt showman. Hade äran att få se han live på Way Out West i år och även fast det spöregnade under 80% av hans tid, så brydde varken jag eller resten av publiken sig. En sann underhållare som har så många talanger. Hans senaste platta "Malibu" har hyllats av de flesta, inklusive mig själv. Videorna till låtarna är fantastiska och låtarna följer en historia genom hela albumet. Jag hoppas innerligt att han vinner alla Grammy's han är nominerad till.
Lyssna, snälla. För din egen skull. Du kommer inte ångra dig. 
 
Bästa låtar: Your Prime, The Season/Carry Me, Come Down & Silicon Valley
 
 

Två Liv

2016-12-13 - 02:13:41
Svensk,
Jag jobbar i en känd butik på en 50% tjänst men med många extra timmar, speciellt under sommaren. På helger får jag 100% i OB samma gäller på högtider. Jag tjänar mer i timmen än vad vissa andra viktigare yrken gör. 
 
Jag går ut nästan varje helg i brist på annat (konserter) och betalar 60-70 kr för en öl, samt över 100 kr om jag vill ha en drink. Jag tar tunnelbanan hem men pratar med en vän från att vi separerar tills vi har gått igenom våra respektive dörrar hemma. En gång blev jag frågad om jag ville ha en trekant, en annan så förföljde en man mig hela vägen till gången till min dörr då jag stannade och ringde en vän och han försvann. 
 
Jag har en 1:a på 35 kvm mitt i stan och 5 min från tunnelbanan. Det är även ett förstahandskontrakt så jag har en fast bostad. Den blir ca 120 kr dyrare varje år utan förbättring i fastigheten eller lägenheten, inte för att jag klagar förutom att tvättstugan är förjävlig. 
 
Våren är fin men kall, sommaren har sina varma dagar men det regnar ofta. Men vem märker det när jag jobbar heltid plus lite till när alla andra är på semester? Sen har jag ca 2 veckors semester som jag spenderar på en fantastisk musikfestival eller i Linköping/Borås/Norrtälje hos min familj. 
 
Julen spenderar jag med min stora familj och njuter av det mörka vädret och alla tända ljus. Maten är fantastisk och den uttjatade julmusiken känns inte så tokig ändå när man känner lukten av glögg och saffran. 
 
Nyår är överskattat och spenderas antagligen för full på en hemmafest som sedan slutar med att jag kommer hem, äter pommes med bea och somnar i min 120 cm säng. 
 
Kanadensare,
Jag jobbar extra i en butik för ett känt sportlag. Timmar är inkonsekventa då de bestäms veckovis och när laget inte spelar så finns det ingen anledning att ha mer än 6 anställda i butiken av de 30 anställda. Men det gör inte så mycket då jag är i skolan på heltid. OB existerar inte här utan du förväntas att jobba varje helg samt övertid om det behövs. De kan avskeda dig om du inte kan ge dem tillräckligt med timmar, vilket du inte heller får betalt för. Jag tjänar 82 kr i timmen vilket anses relativt bra för butiksjobb. 
 
Min tid spenderas halvt av att gå ut och käka/dricka med vänner och sitta hemma en hel helg för att sätta ihop ett projekt i min ensamhet.... då grupparbeten är värdelösa. Men det är okej, då jag sitter och skriver ihop ett utarbetat förslag till en framtida konsert. En öl kostar 40 kr och om jag bestämmer mig för en drink betalar jag 55 kr. När jag åker hem om kvällarna så brukar jag på sommrarna gå en lång bit tills jag blir trött eller ta bussen, i båda fallen lyssnar jag på musik i min ensamhet. Idag stoppade en man mig och sa att jag stod för nära vägen och sa att jag borde backa då jag kan bli skadad. Jag lovade att aldrig stå så nära igen. 
 
Jag bor i ett loft i ett hus som har 6 personer som bor under mig. Det är väldigt lyhört och jag vet när alla i min byggnad är förkylda, har sex eller pratar i köket. Någon i mitt hus försökte bryta sig in i mitt loft för ungefär 1.5 månad sen, min hyresvärdinna och hennes man var i byggnaden inom 5 min men han hade gått tillbaka till sitt rum. Han har inte stört mig sen dess men jag har ett baseballträ brevid min säng...utifall att. 
Lägenheten är kanske runt 30 kvm med en kokvrå men ett fint badrum. Duschen är lite schizo då den kan bli supervarm om någon bestämmer sig för att spola eller använda en annan dusch samtidigt. Men jag har stora fönster åt båda hållen och kan se CN Tower från mitt fönster. Tvättstugan i källaren kostar men har tvätten och torken klar på under 2 timmar. 
 
Våren är kall för att sedan bli stekhet för att sedan bli kall igen. Det regnar inte så ofta men när det gör det är det i ca 15 minuter och spöregn. Sommaren är olidligt varm och man vill helst gå naken, vilket vilka gör i the Gaybourhood. Jag måste jobba i en varm butik hela sommaren, det finns ingen semester. Om du tar semester får du inte betalt eller ibland ens godkänt att ta semester. 
 
Julen spenderar jag hos min kompis familj som inte firar den 24. Så vi tittar på julfilmer och går runt i området där alla har spenderat flera tusen dollar på juldekorationer för deras hus. Den 25 öppnar de paket och äter sedan julmiddag vilket är kalkon... som alla andra högtider (påsk, thanksgiving). Efterrätt är Pumpkin Pie.... som alla andra högtider. 
 
Nyår spenderar jag med vänner, på en hemmafest. För en gångs skull är tunnelbanan gratis och går hela natten så man kan ta sig hem (annars går den bara till 1.30). Förra året gick jag från en bar upp till närmaste buss vilket tog 15 min i -10 grader, men det gjorde inte så mycket då alla jag mötte önska mig Gott Nytt År. Jag kommer hem och har förhoppningsvist McDonalds med mig och tuppas av i min 92 cm säng. 
 
-------------------------
Jag vet inte om denna text är deprimerande eller inte men det är mer ett självinsikts inlägg. Det är nog svårt för andra att förstå hur kluven jag kan känna mig. När jag var hemma i Sverige kändes allt som vanligt, men jag längtade till Toronto. När jag är här så längtar jag hem till min familj och mina vänner, ibland outhärdligt mycket. 
Men sen jobbar jag med de projekt jag gör och inser att min lycka är total.
 
Det här är precis det jag vill göra.
Jag vet bara inte var. 
 

Ord

2016-12-06 - 08:17:46

Det känns ibland svårt, när livet ligger på för hårt.

Tankarna snurrar och byter fil varje sekund. Speciellt när jag försöker ta en blund.
Jag är lyckligt lottad, ibland känns det som jag blivit speciellt plockad.
Men jag drar mig själv bakåt då pressen inte kan göra mig belåten.
Jag kryper in i min vrå, utan att stånga eller slå. 
Men jag vill till andra sidan, upp i skyn. det finns så mycket jag kan åstadkomma.
Den enda som håller mig så hårt tillbaks, är den enda som kan låta mig flyga.

Jag. 


RSS 2.0